DAW – Digital Audio Workstation

DAW som står for Digital Audio Workstation og er vore tids båndoptager i digital enhanced udgave:-) Der findes rigtig mange forskellige leverandør af dette stykke software som afvikles på ens PC, hvad enten det er Windows, Mac eller Linux. Fælles for dem alle er at de tilbyder næsten uandede muligheder med hensyn til musik produktion og alle i sublime kvalitet. Mange tilbyder store suites med mange software instrumenter og alle de effekter man har brug for til indspilning, mixing og mastering.

Den store forskel på de forskellige DAW systemer ligger som regel i det workflow de arbejder med og om det passer ens måde at arbejde på.
Jeg har igennem årene arbejdet med Logic(Atari), Cubase, Reason, Protools mm.

Live 10
Ableton Live 10 Arrangement

I første omgang faldt jeg så over Ableton Live der med dets umiddelbare simple og lettilgængelige interface var nemt at gå til og hurtigt til at få nogle ideér sketched out:-) Jeg har alle dage arbejdet med improvisation og da Live er lavet til live brug passede det fint med hensyn til workflow. Jeg bruger stadigvæk Ableton Live, men har suppleret det med Cockos Reaper som har nærmest den modsatte tilgang til ens workflow end Live.  Cockos Reaper kan tilpasses i hoved og røv:-) Det gør det umiddelbart svært at bruge, men når man først har fået det sat op som man vil så er det et hurtigt DAW at benytte, klippestabilt og har et meget lille footprint. For mig betyder det at jeg kan afvikle mange flere spor med rigtig mange effekter, synths mm. end jeg kan med Ableton Live.
Cockos Reaper kan afvikles fra en USB stik og er nok det mest flexible/tilpasningsvenlige system der findes.
Cockos Reaper er mere en digital udgave af en multispors båndoptager og har nok mere været udviklet til indspilning af rigtige instrumenter. Hvorimod Ableton Live fra starten af var udviklet til afvikling af samples/loops og sidenhen udbygget med midi support. Jeg bruger ofte Ableton Live og PUSH2 til at sketche ideér med og sidenhen overføre disse til Cockos Reaper for videre bearbejdning.

Cockos Reaper
Cockos Reaper

En af de store forskelle på de to DAW systemer jeg benytter er prisen. Jeg har Ableton Live Suite som i sin tid vel kostede 5000 dkr. og man fik så mange lydbiblioteker og instrumenter med mere med. Jeg har dog aldrig rigtigt benyttet andet end deres sampler til at lave mine egen lyd, samt MAX4Live.

Cockos Reaper derimod er billig og koster 50-60 dollars. Der medflg. effekter og lidt instrumenter i form af samplers. Men ingen lyde mm. Det er mere barebone og fylder som nævnt heller ikke ret meget på hverken harddisk eller i hukommelsen.

Jeg vil senere komme med nogle artikler der går lidt mere i dybden med de to systemer og min tilgang til at bruge dem.

For at runde vil jeg blot sige at det i bund og grund ikke er så vigtigt umiddelbart hvilket DAW software du vælger, men mere det at det passer til dit behov og workflow, således at du kan være produktiv og kreativ.

Del artikel

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook

Artikler der måske også kunne være interessante