24bit gold logo
Reel to reel

Dynamik i ens musik?

I mange mange år var det kutyme at ens musik skulle være indspillet så højt som muligt. Det var dengang man havde båndoptagere og andet analogt gear, der udover at give en god lyd også kunne tilføje en del støj.
Så fik vi digital indspilning, hvor støj ikke er en gældende faktor. Alligevel blev det igen et spørgsmål om at indspille højeste muligt, men denne gang for at træde mere frem i billedet i forhold til andre tracks. For et track der er højere i niveau lyder bedre ifølge det menneskelige øre, sjovt nok.

Desværre resulterede ovenstående ofte i rent ud sagt lorte lyd, hvor al dynamik var forsvundet og dermed gjorde musikken kedelig.
Specielt radio/tv reklamer har døjet med at lyden pludselig blev høj i forhold til det program man netop sad og så.
Der er for et par år tilbage lavet en generel beskrivelser og regelsæt om netop dette. Dette regelsæt følges også i nogen grad af de store streaming tjenester som f.eks Spotify, Tidal, Youtube, Itunes medmere.

Så nu drejer det sig heldigvis om musik på dynamikens præmisser og dermed bedre musik til os alle.
Men hvordan ved man om ens musik er ok i forhold til de nye krav??

Jeg har fulgt Ian Shepard (productionadvice.co.uk) og han har stor indsigt i mastering og har været fortaler for den her nye dynamiske måde at master på.
Han har bl.a denne Youtube kanal, hvor du kan se og høre podcasts mm.
Youtube
Har også udviklet Dynameter, et vst plugin som visuelt giver dig overblik over energifordelingen i din musik.

Han har også udviklet en gratis online service sammen med MeterPlugs, hvor man kan få målt sit tracks energi i forhold til kravene fra bla. Youtube, Spotify mm. og så kan må se om det er inden for deres rammer og justere derefter. Man kan få tilsendt en mere dybdegående rapport og lidt info.
Loudness Penalty Analyzer

Test dit tracks energi

Dynameter har jeg sidende på min monitor kanal i Reaper og engang imellem bruger jeg også hans online service.

Jeg har netop investeret i YOULEAN Loudness Meter 2 PRO som giver nogle af de samme muligheder som Dynameter og lidt til. bla. kan interfacet skaleres, samt det kan vise LUFS, LU osv. og der kan laves en rapport.

Youlean Loudness Meter

Format : VST2, VST3, 32Bit, 64Bit, Mac, Windows

Share post